OTOYOL KULLANIM KURALLARI

  • Ücret toplama istasyonları dışında otoyola giriş ve çıkış yapmak yasaktır. Otoyol sınır çizgisi boyunca tesis edilmiş olan telçitler veya duvarlar bu tür çıkışları engellemek amacıyla tesis edildiğinden bu engellerin açılması, yıkılması, kesilmesi ve başka şekilde tahrip edilmesi yasaktır.
  • Yayaların, hayvanların, motorsuz araçların, lastik tekerlekli traktörlerin, iş makinelerinin ve bisikletlerin otoyola girmesi yasaktır.
  • Otoyolda mecburi asgari hız 40 km/saat olup; azami hız, geometrik standartların müsaade ettiği limitler ve ilgili trafik işaretlerinde belirtilen sınırlar haricinde binek araçlar için 120 km/saattir.
  • Otoyolda duraklamak, park etmek, geri dönüş yapmak ve geri geri gitmek yasaktır. Zorunlu hallerde en sağdaki emniyet şeridinde (bankette) durulabilir.
  • İstanbul – İzmir otoyolunun Osmangazi Köprüsü dahil olmak üzere Gebze (Muallimköy Kavşağı) – Bursa arasındaki otoyol kesimini tehlikeli madde taşıyan araçların kullanması yasaktır. Tehlikeli madde taşıyan araçlar Bursa – İzmir arasında ise Belkahve Tüneli öncesindeki kavşaklardan çıkmak şartıyla otoyolu kullanabilirler.
  • Otoyolu kurallarına uygun olarak kullanmayan kişilere ve otoyola giren hayvan sahiplerine 6001 Sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun hükümlerine göre, otoyolda çevreyi kirletenlere ise 2872 Sayılı Çevre Kanunu hükümlerine göre idari para cezası doğrultusunda gerekli işlem yapılacaktır.
  • Osmangazi Köprüsünün bulunduğu kesimde rüzgar hızının belirli değerlere ulaşması durumunda, aşağıdaki tabloda tanımlanan kısıtlamalara uyulması zorunludur.
  • Karavanlar, kapalı dorseli TIR’lar, strafor gibi hafif malzeme yüklü kamyonlar ile kendisi hafif olan araçlar, standart otomobillere ve ağır araçlara göre rüzgardan daha fazla etkilenirler. Dolayısıyla, Osmangazi Köprüsü geçişi sırasında karşılaşılabilecek rüzgar etkisinin, büyük, yüksek veya hafif araçlarda diğer araçlara göre daha fazla olacağı geçiş öncesinde sürücüler tarafından dikkate alınmalıdır. Ayrıca, kullandıkları araçların rüzgardan ne şekilde etkilendiğini en doğru olarak bizzat araç sürücüleri bilebilirler. Bu nedenle, rüzgarlı havada yapılan uyarıları ve bu uyarıların tarifi dışında kalsa bile, aracın yüküne ve fiziksel özelliklerine bağlı olarak tehlikeli olabilecek durumları dikkate almadan, köprüden yapacağı geçişlerin sonuçlarından başkalarına atfedilemeyecek şekilde araç sürücüsünün sorumlu olduğu unutulmamalıdır.

İstanbul – İzmir Otoyolu üzerinde dünyada eşi benzeri bulunmayan proje olan Oksijen Tesisleri ile artık seyahatleriniz çok daha keyifli.

İletişim Bilgileri